על הישיבה 

ימים ראשונים

ישיבת "שובו בנים" נוסדה בשנת 1978 (תשל"ח) בבני ברק על ידי הרב אליעזר ברלנד שליט"א במטרה לילך בדרכו של רבי נחמן מברסלב דרך שאינה נקנית אלא בחבורה. 

קדמה ליסוד הישיבה פעילות אינטנסיבית שהתמשכה כ- 10 שנים, ובמסגרתה קירב הרב ברלנד אלפים לחיק היהדות ושמירת התורה והמצוות. ההתחלה היתה ע"י שיחות, שיעורים והרצאות בכל קצוי הארץ. הרב ברלנד לא בחל בשום מקום והגיע לכל פינה בה התבקש. החל בדיסקוטקים ומועדונים וכלה באוניברסיטאות וקיבוצים. 

במשך הזמן התלכדה חבורה ששאפה לאמץ את דרכו של רבי נחמן מברסלב ולהחילה על כל מעגלי חייה ביתר שאת ובתוספת העמקה. 

הצעד הבא היה יסוד הישיבה בבני ברק ולאחר שנתיים נפתח סניף בירושלים. בשנת 1982 (תשמ"ב) התלכדו שני הסניפים לאחד עם מעבר ישיבת האם מבני ברק לירושלים וקבעו את משכנם בבנין העתיק בו שכנה לפני מלחמת השחרור ישיבת "חיי עולם". הישיבה חידשה את הבנין והרחיבה אותו. 

במשך השנים נוספו לישיבה תלמידים רבים גם מרקע חרדי ודתי (כ- 30%). והתפתחה, מתוך הגרעין הראשוני קהילה משגשגת המתאפיינת בדבקותה הרבה במשנתו של רבי נחמן מברסלב.

 

יסודות

תורתו של רבי נחמן מברסלב רחבה מני ארץ ועמוקה מים. היא מתייחדת בעיקר אם אפשר להתבטא באופן זה בכך שהיא פותחת שער לכל אדם באשר הוא - בין אם ירד לשאול תחתיות או נסק לגבהי מרומים להתקרב לדרך ה' ולהעפיל לכל מדרגה תהיה גבוהה כאשר תהיה. 

עמודיה המרכזיים הינם התחדשות בלתי פוסקת, שמחה תמידית מתוך אמונה והכרה בערכה הנשגב של כל נקודה של קיום מצוות, ריבוי תפילה בכוונה, התבודדות לחשבון נפש ומודעות עצמית, טהרה יתרה, אהבת כל אדם, וחיזוק הנפש עפ"י הבנה עמוקה של המתרחש בעולמות הרוח. 

תלמידי הישיבה מצליחים, תחת שרביט הנהגתו של הרב ברלנד, לעשות את הנראה כבלתי אפשרי: מצד אחד לאחוז במדרגות גבוהות של עבודת ה', קדושה, רוחניות ודבקות ומצד שני "לרדת לשטח" ולהיות מקושרים לכל היהודים באשר הם מתוך דאגה כנה, הבאה לידי ביטוי ביחס של חום ואהבה. 

הם מאמינים כי, באותה מידה בה חשוב לחפש דרך למדרגות הרוחניות הגבוהות ביותר, בה במידה, ואף יותר, חשוב לקרב לדרך התורה את מי שלא זכה לטעום ממנה, באוירה של שמחה וחום, ולעודד כל אחד ואחד להגיע למדרגה הגבוהה ביותר שהוא יכול להשיג בידיעת התורה, באמונה וביראת ה'. 

 

גם את הכלים להגיע ליעדים נשגבים אלו הנחיל רבי נחמן לחפצים העיקרים שבהם הינם:

1.     שעה ביום של "התבודדות", תפילה לה' בלשונו של האדם ובשפה בה נוח לו יותר להתבטא (לאו דוקא לשון הקודש). בתפילה זו שופך האדם את לבו את כיסופיו ורצונותיו להתקרבות וכנגדם את המונעים המעכבים אותו. וכמובן שבח הלל, תודה וזמרה. הזמן האידיאלי לתפילה זו הוא שעת לילה והמקום האידיאלי הוא בשדות מחוץ לעיר במקום שאין דרכם של בני אדם להסתובב בהם וזאת במטרה להתנתק, לפחות לשעה, מכל השפעה של דעות ומחשבות הרחוב.

     אודות עצה זו אמר רבי נחמן מברסלב כי היא "מעלה עליונה וגדולה מן הכל".

2.     שיחת נפש עם חבר אודות תכלית הבריאה ותפקידנו בה, מידי יום ביומו.

3.     לימוד או שיחה יום יומי עם רבו או לחילופין לימוד בספריו הכוללים את היסודות הנ"ל ומפרשים אותם עפ"י רעיונות המבוססים על תורת הקבלה, הזוהר, החסידות, וכמובן כל ספרי הש"ס, מדרשים, תנ"ך וכו'.

4.     קימת חצות ועריכת תיקון חצות השתתפות בצערם של הקב"ה ושכינתו על החורבן הרוחני והגשמי וצרות ישראל. עצה זו חשובה כל כך עד שרבי נחמן הכתיר אותה כ"עיקר עבודתו של האיש הישראלי".

5.     תפילה בכח עם הנץ החמה, כוונה בכל מילה ומילה, מתוך ניגון ושמחה.

6.     תורה בכח וביגיעה - השתדלות לרכוש בקיאות רבה בכל מקצועות התורה, כשהראשונים ללימוד הינם ספרי הגמרא וההלכה.

7.     ריקוד והודאה יום יום, התיחסות רבה לכל הצלחה והתקדמות, אפילו כחוט השערה.

 

לסיכום

הרב ברלנד הצליח באופן מופלא להקים מאין מאנשים שהיו רחוקים ברובם בתכלית הריחוק מדרך התורה קהילה מפוארת, ולעצב את תלמידיו ליהודים יקרים המסורים בכל לבם ונפשם לקיום דרכו של רבי נחמן מברסלב בתורה תפילה ואהבת ישראל, והמצליחים להנחיל דרך זו לדורות הבאים בס"ד באמצעות רשת מוסדות חינוך מפוארת.

 

על הגרעין הקשה של הישיבה נמנים כ- 1,500 נפשות אנשים נשים וטף. לאחרונה הוחלף שמה של הישיבה לישיבת ברסלב נחמת ציון.


  

Copyright © 2001 ,מוסדות ברסלב, ישיבת שובו בנים

.כל הזכויות שמורות


 
דף ראשי שעורים של הרב אליזר ברלנד שליט''א הרב לוי יצחק בנדר זצ''ל